Hükmetmek

Author: Heygidinin Efesi /

Başkasına hükmeden kuvvetlidir,kendine hükmeden kudretlidir. Lao-tzu

İlişki sözü geniş bir kavrama karşılık geliyor.İlk çağrışımı,duygusal ilişkiler. Yaşadığımız,yaşadığımızı sandığımız vs. Sonra,anne baba ilişkileri, dostluk,arkdaşlık ilişkileri, öğretmen-öğrenci ilişkileri, vs vs vs..İletişimin olduğu her şeyde bir ilişki söz konusu..Benim değinmek istediğim,ilişkinin ne olup olmadığından ziyade,bizim yaptığımız bir yanlış:Hükmetmeye çalışmak.

İnsanoğlu kontrolün kendinde olmasını sever.Bir şeyi elinde hissetmeye görsün insan -farkında olarak ya da olmayarak- hemen kontrol etmeye çalışır. Değiştirmek ister insanoğlu,yönetmek ister,çoğu zaman bütün ilişkilerde bir baskın taraf çıkıp bu role bürünür zaten. Bir şarkıda geçerdi "...evde koca,okulda hoca..." aynen bu şekilde, hep bir baskın tip çıkar ortaya.

Başkalarının yanlışlarını görmede,başkalarına suç atmada üstümüze yok..Bir şey oldu mu,hemen kabuğumuza saklanmak,sert tavrımızla savunma mekanizmamızı çalıştırmak en iyi olduğumuz şeylerden biri. Ama içimizden,ama başkalarıyla olduğumuz bir ortamda orda olmayan hakkında -yüzüne de söylerim(!)- mantığıyla acımasızca eleştirmeyi biliyoruz da, başkalarına rahatça yaptığımız bu eylemi kendimiz için hangi oranda yapabiliyoruz?

Çevremizdekileri değiştirmeye çalışıyoruz. Arkadaş,neden değiştiriyoruz?Bize bu hakkı kim veriyor?Karşımızdakinin bize değer vermesi,bizim onu değiştirebileceğimiz anlamına mı geliyor? Rehberlik dersinde görmüştüm, psikolojik danışman bile,değiştirmeyi değil, kendini gerçekleştirmesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Bireyin kendi problemini kendisi çözmesi gerektiğini söylüyor. E biz kimiz ki hayatımızdaki tüm ilişkilerde değiştirme görevini üzerimize farz biliyoruz?

Lao-tzu,seni tanımam ama güzel buyurmuşsun.. Hayatımızda hükmedeceğimiz onlarca insan olabilir.Birine hükmetmek,ondan güçlü olduğumuzun göstergesidir. Ama ondan güçlüyüz diye hükmetmek zorunda değiliz ya hani,hani o hüküm hakkını kendimizden yana kullanıp,içimizdeki olmasını istemediğimiz şeyleri dizginlesek -olmasını istediğimiz ama olmaması gereken şeyleri keza öyle- kudretli olacağız ya,ve biz kuvveti kudretten büyük görüyoruz ya; çok yanılıyoruz dostlar... Herkes kuvvetli olabilir ama herkes kudretli olamaz...

Ben kudretli miyim? Ne kadar olmak istesem de ne yazık ki ben de değilim...

Bu yazıda bir genelleme mi var?Evet,önce kendi sevmediklerimden,sonra çevremden yola çıkarak tüme varım yaptım:)

Genelleme yapmak doğru mudur?

"Bu dahil bütün genellemeler yanlıştır."F.Nietzsche

Haydin görüşürüz...

8 kişi yoruma değer buldu:

Bozanbique dedi ki...

age of atayım yazcam yorumu :) bekle bu arada yorum yazarken aşağıdaki doğrulamayı girmeyi unutmuyosun dimi :)

Heygidinin Efesi dedi ki...

he yaz,artık yazılarım hakkında da yaz:))
yok ya unutmadım kaç kere yazdım hemide.

Bozanbique dedi ki...

hahaha biraz sen biraz ben konuşmuşum gibi olmuş HALİİLL :)

Heygidinin Efesi dedi ki...

Ortağam,biz zaten biriz diyorum:))Çok mu hızlı oldu:))
Seviyorum seni:)

Bozanbique dedi ki...

:D :D :D
Bunun sonu kotuye gidiyo bak demedi deme :)

Heygidinin Efesi dedi ki...

"Sonunu düşünen kahraman olamaz" :P
ht,bizi hakkaten yanlış anlayanlar çıkacak sen de bunu demedi deme:)

Bozanbique dedi ki...

sil madem :D

Heygidinin Efesi dedi ki...

bırak dağınık kalsın;)

Kaç Kişi Var?